Mobi
+
skugga [²skUg:a] subst.
(skugga, skuggan, skuggor, skugg|sidan)
mörkt område där ljuset hindras av något; skydd mot solen
hije ("fig. edhe "pozitë që nuk bie në sy" dhe "përfundim i rrezikshëm"")
(hijesirë, shajni)
Exempel
  • sitta i skuggan av ett trädrri ulur nën hijen e një peme
Uttryck
  • i skuggan av ("i hotande närhet av") (ett tredje världskrig)nën kërcënimin (e Luftës së Tretë Botërore)
  • vara en skugga av sitt forna jag ("vara mycket sämre än man var förr")është katandisur hija e vetes
Sammansättningar
  • skugg|sida skugg|sidanana e errët (e jetës), ana e pasme (e medaljes)
skuggar [²skUg:ar] verb
(skuggar, skuggade, skuggat, skugga)
ge skugga åt
<A/x skuggar B/y>
hijesoj ("fig. "gjurmoj (ndjek) dikë si hije"")
((i) bëj hije (dikujt), errësoj)
ögon|skugga [²Ö:gånskug:a] subst.
(ögon|skugga, ögonskuggan)
färgat smink för ögonlocken
makiazh për kapakët e syve
överskuggar [²Ö:ver+skug:ar] verb
(överskuggar, överskuggade, överskuggat, överskugga)
få annat att verka mindre viktigt
<x överskuggar y>
eklipsoj
(lë në hije)
Exempel
  • ett allt överskuggande intresse för musiknjë interesim parësor për muzikën